Epilepsie beheersen, Holberg EEG

De traditionele manier om complexe elektro-encefalografische (EEG) signalen te interpreteren is om klinisch relevante EEG metingen visueel te analyseren en de bevindingen in een vrij tekstformat te rapporteren. 

Anders gezegd: interpreteer wat je ziet in je eigen bewoordingen en typ of schrijf een rapport, archiveer en vergeet het.

De weg naar automatisering

In 2010 heeft een werkgroep van EEG-deskundigen, goedgekeurd door de International League Against Epilepsy (ILAE), zich ten doel gesteld een rapportage-taxonomie te ontwikkelen van vooraf gedefinieerde elementen voor elk relevant EEG-kenmerk van machine- en video-EEG-opnamen (“SCORE”) 

Onder toezicht van de Europese afdeling van de Internationale Federatie voor Klinische Neurofysiologie werd een concensusvoorstel geëvalueerd en aangenomen.

Het Noorse bedrijf Holberg EEG AS leverde de eerste software (2012) ontwikkeld op basis van de SCORE methodologie en deze werd vervolgens klinisch getest in ziekenhuizen.

Voor elke EEG bevinding worden relevante kenmerken nu 'gescoord' met behulp van vooraf gedefinieerde termen. Er worden definities gegeven van alle EEG-termen en kenmerken. SCORE kan de kwaliteit van EEG interpretatie en rapportage verbeteren en kan helpen bij de opleiding van jonge neurofysiologen. 

En nu: opschalen!
Om de adoptie van SCORE EEG-software te stimuleren en verder tijd te besparen bij de rapportage was een grote stap voorwaarts nodig op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. De nieuw te ontwerpen interface voor de inmiddels inhoudelijk beproefde software moet eind 2021 klaar zijn. 

Holberg EEG product manager Katerina Georgopoulou selecteerde Lviv UI/UX ontwerpbureau The Gradient, vertegenwoordigd door het Amsterdamse boutique IT bedrijf Kritco.com, voor het design van de nieuwe software genaamd “Hi-Score”.

Na een aantal sessies met Kelvin Wuite en René Bakker van Kritco waarin werd besproken hoe het ontwerp van een dergelijke complexe taxonomie op een aantrekkelijke en intuïtieve manier kon worden benaderd, besloot Katerina onze capaciteiten op de proef te stellen tijdens een intensieve “discovery week” op het kantoor van The Gradient in Lviv, Oekraïne. 

Nieuw product "Hi-Score" op tijd uitgebracht
De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Niet alleen het nieuwe UI/UX ontwerp werd in Lviv gemaakt. Kritco’s partner voor IT ontwikkeling Rolique kreeg de opdracht om de nieuwe frontend te ontwikkelen op basis van het design. Hi-Score is eind 2021 gelanceerd in verschillende ziekenhuizen, waaronder de Mayo kliniek in Florida en het Western Hospital in Toronto.

Kunstmatige intelligentie aan de horizon
Door de ingebouwde uniformiteit is het nu mogelijk om een multinationale database op te bouwen.
Een dergelijke database is vervolgens het startpunt om de resultaten van computer ondersteunde analyse (AI) in het rapport te verwerken, wat voor Holberg EEG de volgende halte is.  In samenwerking met de Universiteit van Cambridge worden duizenden EEG-rapporten opnieuw gediagnosticeerd door zowel een algoritme als EEG-specialisten om zo Holbergs AI-gebaseerde "Auto-Score" software te finetunen en te valideren. 

Voor de ontwikkeling en distributie van hun AI-ondersteunde versie Auto-Score is Holberg EEG een samenwerking aangegaan met het aan de Nasdaq genoteerde Amerikaanse bedrijf Natus. Natus is een toonaangevende leverancier van medische apparaten en hulpmiddelen, waaronder EEG-machines. 

Kritco over de toekomst van e-health
Dankzij de recente opkomst van slimme persoonlijke medische dossiers is dataverrijking met diverse persoonlijke (medische) gegevens uit verschillende bronnen de nieuwe grens die voorheen ondenkbare mogelijkheden creëert voor onderzoek dat kan resulteren in verbeterde diagnose en behandeling van vrijwel alle ziekten